Hukuk Mesleğinde Ahilik

Avukatlık stajının usta çırak ilişkisi olduğunu biliyordum, fakat stajı bitirmenin avukat olmaya yetmediğini, ilk işimde çuvallayınca; yetkinleşmem için en az 5 yıl usta bir avukatın gözetimine muhtaç olduğumu ilk yıllarda çektiğim onca zorluktan ve yaptığım birçok hatadan sonra anladım. Meslekte 6. yılımda açtığım büroyu büyütebilmek için uzunca bir süre bekleyerek pişmem gerektiğini, önüme çıkan zorlukları ise kurumlaşma ile aşabileceğimi, onlarca acı ve tatlı tecrübeden sonra yönetim uzmanlarından öğrendim. Kurumlaşmaya 10 yıldan fazla zaman ve emek verip, önemli miktarlarda danışma ücreti ödedim; karşılığını ise fazlasıyla aldım.

Tecrübelerime göre: sağlıklı gelişebilmek ve daha iyi hizmet verebilmek için avukatlar, bürolarını bir an önce kurumlaştırmak; bunun için de avukatlarını yetkinlik, bilgi ve tecrübelerine göre seviyelendiren, liyakata ve mesleki kıdeme göre ilerleten sağlam bir kariyer (mesleki gelişim) planı oluşturmak ve az kıdemlilere bilgi ve tecrübe aktarımını sağlamak zorundalar.

Hakkında merak sardığım Ahiliğin, sanatkarlar için meslek seviyeleri geliştirdiğini, işyerinde ve “usta-çırak eğitimi” uyguladığını, çırak’ın işin yapılışını ustasından öğrendiğini, önce en basit işlerin, kavradıkça daha ağır işlerin verildiğini, mesleki bilgiler, beceriler ve hünerlerin basitten karmaşıklığa, kolaydan zora doğru kazandırıldığını, arkasından kalfalığa terfi ettirildiğini, olgunlaşarak usta olanların kendi işyerini açabildiğini, bu kademeli eğitimin ustalığa kadar devam ettiğini, ayrıca ahlaki ve felsefi eğitim gördüklerini, sosyal dayanışma, hizmet, samimiyet, cömertlik, kula kul olmama, insan sevgisi, iyi niyet, irade, bencillikten ve kibirden uzaklaşma; hürriyet, kanaat, dürüstlük, sürekli gelişme ve yenilenme, tevazu, geçimli olma, hürmet, merhamet, iyi kalplilik ilkelerini vurguladıklarını öğrenince şaşırıp kaldım. Meğer elimin altındaki cevabı bulmak için dağlar tepeler aşmışım!

Kendi tecrübelerimize dayanarak oluşturduğumuz avukat kariyer planımızın, seviyeler, yetkinlikler, değerler ve liyakat bakımından Ahilikteki seviyelerle ne kadar çok benzeştiğini gördüm: öğrencilik ve yaz stajı Ahilikteki Yiğit; resmi staj Ahilikteki Yamak; avukatlığın ilk 2 yılındaki A1 seviyesi Ahilikteki Çırak; meslekteki 3. ve 4. yıllardaki A2 seviyesi ile 5. ve 6. yıllarındaki Kıdemli Avukatlık Ahilikteki Kalfa; 7. ve 8. yıllarındaki Yönetici Avukatlık seviyesi Ahilikteki Usta’lık; 8 yıldan sonraki Ortak Avukatlık Ahilikteki Ahi’lik seviyeleri ile neredeyse tıpatıp örtüşüyor.

Galip Demir’e göre “Türkler’in Rönesansı” olan, Veysi Erken’e göre, 2000’li yıllar için bile ileri bir örgütlenme modeli sunan, toplum çıkarını kişisel çıkarın üstünde tutan, birbirini rakip değil kardeş gören, dayanışma ile uyumlu ve huzurlu bir toplum yapısı oluşturarak toplumsal ve ekonomik hayatımızı Batı medeniyetinin ve kapitalizmin burjuva zihniyetinden farklılaştıran Ahiliği ve mesleklerle ilgili geleneklerini, keşke, daha iyi öğrenmiş olsaydım!

Yılda bir kere kutlamak yerine içeriğini öğrenmemiz, atalarımızın yüzyıllar önce geliştirdiği sistemden başta avukatlık olmak üzere bütün hukuk meslekleri için   kariyer planı yaparken yararlanılması dileğiyle…

Paylaş:

Diğer Yazılar
Geçenlerde Birgün’den Uğur Koç, Google Türkiye’nin algoritmasının, bağımsız haber sitelerine erişimi dramatik şekilde aşağı çektiğini, Birgün, Gazete Duvar, Halk TV ve T24’ün internet sitelerinde yüzde 80’e yakın trafik kaybı meydana…

3 dk.

Hâkim ve savcıları Adalet Bakanlığı’nın göreve kabul ettiği, başarılı adayların mülakatlarda elendiği, yargının en kritik kurumu Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yürütmenin bir uzantısı haline geldiği, tek kişilik yürütme cumhurbaşkanının…

3 dk.

Geçenlerde Birgün’den Uğur Koç, Google’un Türkiye’de bağımsız gazeteciliğe engel olduğunu, Google Türkiye’nin algoritmasının, bağımsız haber sitelerine erişimi dramatik şekilde aşağı çektiğini, Birgün, Gazete Duvar, Halk TV ve T24’ün internet sitelerinde…

8 dk.