Görüş ve Yazılar
“Uluslararası hukukçu ve siyaseten tarafsız bir Anadolu çocuğu gözüyle çözüm önerileri ve fikirler üretiyorum.”
- 12 Ağustos 2018
Kurumların iyi gelişmediği ülkelerde belirsizlikler çoğalır, uzun vadeli plan yapmak zorlaşır. İş dünyası beşeri sermayenin iyileştirilmesi, teknolojinin yenilenmesi için yatırım yapmaktan kaçınır.
Demokrasinin ekonomi ve gelir artışı üzerindeki etkisini tamamı…
- 12 Ağustos 2018
Otoriter rejimlerde ekonomik gelişme çoğunlukla, toplumsal adaletten ödün verilmesi karşılığında sağlanabilmektedir.
Otoriter rejimlerin ekonomik gelişme ve milli gelir artışı sağlamakta başarılı olabileceği tezine günümüzde Rusya ve Çin örnekleri verilebilir. Ancak…
- 12 Ağustos 2018
Devleti yönetenlerin zamanında doğru ve sağlıklı kararlar alması; refah, toplumsal huzur ve barışı doğrudan etkiler.
Devlet, vatandaşlarının refahını artırmak için ekonomik faaliyetleri koruyarak geliştirmekle görevli, bunun için de ekonominin gerektirdiği…
- 8 Haziran 2018
‘Yeni anayasa yapılmasında siyasileri başarısız bulan kamuoyu, umutsuzluğa kapılmıştır. Fakat siyasiler uzlaşamaz olsalar da toplum uzlaşmaya isteklidir.’
1982 Anayasası’nın Türkiye’yi yönetmeye yeterli olmadığı, yeni ve sivil bir anayasa yapılması gerektiği…
- 8 Haziran 2018
‘Anayasa Mahkemesi, önüne gelen belgeyi nitelendirmek ve kendisine yetki veren kuralları bu duruma uygulayarak gerekli kararı vermekle görevli ve yükümlüdür. Mahkemenin bu nitelemeyi yapması diğer hukuk yollarının kullanılmasının önünü açması…
- 8 Haziran 2018
‘…Türkiye’nin çağdaşları seviyesinde ileri bir demokrasi olmasının önündeki en büyük engel demokrasinin siyasi partilerde içtenlikle benimsememiş olmasıdır.’
Akademik eserlerde “siyasi oligarşi” partileri; iktidara geldiğinde devlet kaynaklarını kendileri ya da çevrelerindeki…
- 8 Haziran 2018
‘Halkın daha iyi temsil edildiği durumda yönetimde istikrar sorunu; yönetimde istikrarın sağlandığı durumda temsilde adaletsizlik sorunu ortaya çıkmakta; istikrarlı yönetim için adil temsilden ve halkın yönetime katılmasından taviz verilmektedir.’
Temsili…
- 8 Haziran 2018
Referandumda yürütme yasamadan sert bir şekilde ve tamamen ayrıldı. Cumhurbaşkanının hükümeti serbestçe oluşturması ile yürütmede istikrar kolayca sağlanacaktır. Böylece yasama organında halkın adil olarak temsilinden taviz vermesinin gerekçesi de ortadan…
- 8 Haziran 2018
‘…Toplum adaletin tesisinde anahtar rolde ve tam yetkili olarak gördüğü, bu yönde tek başına sorumlu tuttuğu yargının hem kuralları iyi uygulamasını hem de adaletsizlikleri gidermesini beklemektedir…’
Anayasa ve diğer kuralların…
- 8 Haziran 2018
Hukukun üstünlüğü ve hukuku gerçekleştirmekle görevli olanların devletin diğer güçlerine karşı bağımsız ve (hatta üstün) bir yerde görülmesi anlayışı Türklerin devlet kültürüne kazınmıştır. Toplumun, devleti ilerletmenin yegâne yolunun adalet olduğu…
- 7 Haziran 2018
‘…halkın yöneticilerini belirlemedeki söz hakkı (seçme hakkı) ve keza yönetimde yeralmak için aday olma (seçilme hakkı) çoğu durumda önemli derecede kısıtlanmaktadır. Kısıtlamada kullanılan temel iki vasıta aday listeleri ve delegelik…